Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 


Napkollektor, Napelem tervezés, -telepítés,-karbantartás

 

Az utóbbi években szerencsére egyre jobban terjed a napkollektor és a napelemes rendszerek használata. A napkollektort elsősorban használati melegvíz előállítására javaslom, így a leggyorsabb a megtérülési ideje.

 

Régi vízvezeték hálózatokhoz is hozzá tudjuk kötni, nem igényel teljes újjáépítést.

 

A napkollektor környezetbarát, a tetőn lévő átlagosan 2,4m2 -es elemeket a napsütés melegíti fel. A napenergia a rendszeren keresztül a tartályokban levő használati vizet melegíti, ami visszakerül a vezetékekbe. Egy négytagú családnak átlagosan 2 elemet és egy 300 literes tartályt szoktunk felszerelni.

 

Hazánkban kb. 9 hónapig biztosított a napsütés, de a hideg téli napokon is használható, amennyiben süt a Nap. A borúsabb időkben fűtésrásegítés szükséges a melegvíz előállításához.

A napkollektorokat - ahogy a hagyományos fűtési rendszert is - évente ellenőrizetni kell a hatékonyabb működés érdekében. A hűtöfolyadék idővel elsavasodhat, amely lerakódásokat eredményezhet és a csőrendszer kilyukadásához vezethet. Szintén célszerű a szigeteléseket ellenőrizni, pótolni.

A napelemes rendszerek ugyan úgy telepíthetők a tetőre, vagy akár a kert egy kevésbé használt területére. Lehetséges csak a saját célra áramot termelni, de egy energiaszolgáltatóval is köthetünk üzletet a megtermelt energiák eladására.

A rendszer megválasztásakor a megtermeli kívánt energia mennyiséget, a telepíthető területet, a gyártói garanciát és minőségét is figyelembe kell venni. Szívesen segítek ebben a nehéz döntésben.